Spectacole / Trupa Szigligeti / 2024-2025
Nikolai Erdman
Sinucigașul
Traducator:
Konstantin Stanislavski a considerat-o „opera unui geniu”, iar Stalin a numit-o „lipsită de esență și dăunătoare”. Această din urmă opinie a rezultat în interzicerea piesei lui Erdman. Textul zăcea prin sertare timp de mai multe decenii, ca apoi să fie redescoperită de teatrele din Europa și din întreaga lume. Asta pentru că la fel ca personajele sale, piesa însăși este condamnată la viață. O „condamnă” în primul rând umorul extraordinar al autorului, dar și înțelegerea profundă a temelor abordate, respectiv valoarea teatrală deosebită a piesei. Erdman transformă nimicurile cotidiene într-o reflexie grotescă a realități.
Protagonistul piesei, Semion Podsekalnikov, este un om obișnuit, șomer, supărăcios, cu un apetit sănătos. Într-o seară, Semion vrea să mănânce levervușt, dar, în cearta dintre soți care izbucnește inevitabil, se supără atât de mult încât se hotărăște să facă un gest fatidic. Această situație aparent nesemnificativă declanșează un concurs nebunesc în cursul căruia întreaga lume intelectuală, bisericească, artistică – adică, de fapt, toată societatea încearcă să-l convingă pe Podsekalnikov, dar și pe noi, că nimic nu e mai important decât ei înșiși și lucrurile pe care le reprezintă.
Erdman a văzut cât de grotesc poate fi persoana care se venerează singur. Iar, prin experiența dobândită în domeniul cabaretului și în scrierea textelor pentru comedienii perioadei, ne ajută și pe noi să râdem împreună cu el de acest circ absurd. Totodată, poezia inerentă a textului și geniul dramaturgic al autorului evidențiază, pe lângă comportamentul grotesc al personajelor, și un respect enorm față de viață.
Distributia:
Maria Lukjanovna
Szerafima Iljinyisna
Alekszander Petrovics Kalábuskin
Margarita Ivanovna
Kleopatra Makszimova
Raisza Filipovna
Arisztarh Dominyikovics Golocsapov
Viktor Viktorovics
Nyikifov A. Pugacsov
Parintele Jelpigyij
Jegor Tyimofejev
Grunya Podeszpany
Pietoni, babe
Járókelők, temetkezési vállalkozók, pincérek, öregasszonyok:
Tőtős Ádám