Arhiva de știri / Ansamblul Nagyvárad 2017.10.15
Sfârşit de festival, un succes răsunător
Sala Mare a teatrului a devenit neîncăpătoare duminică seara, cu ocazia Galei de închidere a Întâlnirii Ansamblurilor Maghiare de Dans Popular din Ardeal (EHTET). Seria de evenimente, al cărui program a inclus şase spectacole pentru adulţi şi copii, un workshop de tehnică teatrală, un atelier de creaţie, dezbateri-masă rotundă, un vernisaj de expoziţie, un concert, şi mai multe petreceri tip „casa dansului popular”, a fost găzduită, în acest an, de Ansamblul Nagyvárad al Teatrului Szigligeti.
În ultima zi a ediţiei XIII, 15 octombrie, a avut loc o Gală de închidere cu participarea tuturor celor cinci ansambluri folclorice maghiare din Transilvania. În cuvintele de închidere, Sándor Pásztor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, sponsorul principal al festivalului, le-a mulţumit artiştilor veniţi la Oradea, dar şi publicului, pentru participare, şi totodată, i-a asigurat pe organizatori că instituţia pe care o conduce va susţine, în continuare, toate iniţiativele de o asemenea valoare.
Din partea corpului de specialişti care a urmărit toate cele patru zile de festival, balerinul, scriitorul şi criticul de dans Csaba Kútszegi a spus următoarele: „Toţi am fost de acord că întrebarea-cheie a viitorului ansamblurilor folclorice este cum vor putea să facă moştenirea de cântec şi dans popular interesantă şi actuală şi din punct de vedere teatral”. A adăugat: „Am fost bucuros să văd că ansamblurile transilvănene experimentează şi se îndreaptă spre alte genuri cu un curaj din ce în ce mai mare.”
Pe parcursul galei, fiecare ansamblu a prezentat câte-o coregrafie. Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita ne-a adus fragmente din spectacolul „Dincoace de munte, dincolo de munte”, în care apare lumea diversă şi colorată a secuilor din Ciuc – dincoace de munte, respectiv a ceangăilor din Ghimeş, adică de dincolo de munte. Coregrafii spectacolului au fost dansatorii ansamblului, László Péter şi Zsolt Antal. A cântat formaţia lui Attila Mihó.
În continuare, a urmat reprezentaţia Ansamblului Trei Scaune, intitulată „Amintiri din Nagysajó”, coregrafată de Ignác Kádár şi Anett Nagypál.
A treia trupă care a urcat pe scenă a fost Ansamblul Nagyvárad, care şi-a prezentat cea mai recentă coregrafie, simfonia de dans „Dans Macabre”, pe opera omonimă de Ferenc Liszt, coregrafată de Csaba Györfi.
În continuare, Trupa de Dans „Udvarhely Néptáncműhely” a prezentat dansuri din Ghimeş („Gânduri despre strămoşi”, coregrafie: Ferenc Sára, muzică: Szabolcs Molnár, Hunor Román, GyörgyBajna), iar Ansamblul Artistic Mureşul a urcat pe scenă cu dansuri din Mădăraş (coregrafie: János Varga).
Între reprezentaţii, directorul general al Teatrului Szigligeti, Katalin Czvikker, respectiv Levente Dimény, directorul artistic al Ansamblului Nagyvárad, le-au înmânat ansamblurilor participante plachete create de artistul plastic Noémi Jankó Szép, instalaţii-pictură simbolizând misiunea comună, dar şi drumurile diferite ale ansamburilor, realizate de Imola Tőkés, multitalentata dansatoare a Ansamblului Nagyvárad, respectiv vinuri din crama lui József Szőnyi.
Partenerii organizatorilor celui de-al XIII-lea EHTET au fost Asociaţia Szigligeti Tanoda şi Fundaţia Szigligeti. Sponsorii principali au fost Consiliul Judeţean Bihor şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Ceilalţi sponsori: Academia de Arte din Ungaria, Europrint, Technoprint, consilierul local Dalma Pető, Constructorul Sălard, Kész Építő şi Novambient.