Arhiva de știri / Ansamblul Nagyvárad 2019.11.15
Prima premieră din această stagiune a Ansamblului Nagyvárad
Ansamblul Nagyvárad prezintă în premieră spectacolul „Când ciobanul...”, în regia lui Könczei Árpád, joi, 21 noiembrie, de la ora 19.
Povestea ciobanului care își caută oile este mai mult decât o fabulă din vremuri îndepărtate: are un mesaj relevant și pentru omul din zilele noastre. Viața noastră este o permanentă căutare, o luptă, unde fericirea noastră găsită atât de greu se poate pierde foarte ușor, și totuși, de fiecare dată o luăm de la capăt. Simbolismul poveștii include situațiile arhaice ale pierderii, ale slăbiciunii omului, ale căutării și ale găsirii, dăruind un caracter educațional acțiunii.
Muzica ciobanului în căutarea oilor, cântecul „păcurarului”, acest gen dramatic-muzical tradițional care se regăsește atât în regiunile etnografice ale muzicii populare maghiare, cât și în cele române, poate fi asociat cu muzica programatică clasică. Pe vremuri, melodiile au fost cântate preponderent la flaut dulce, instrumentul tipic al ciobanilor din întreaga regiune est-europeană și balcanică, în ultimele decenii însă, ele au fost preluate de formații tradiționale de lăutari, la instrumente cu coarde, omițând elementele gestuale. În Transilvania – datorită subiectului –, muzica ciobanilor care își caută oile a fost frecvent cântată la cele mai importante evenimente ale economiei locale, printre care așa-numitele petreceri de cântărirea oilor. Aceste petreceri au fost, de obicei, caracterizate de o atmosferă foarte degajată, lucru care a rezultat în multă spontaneitate, improvizații dezinvolte și frivole în ceea ce privește textul, dar și reprezentarea mimico-gestuală. În toată Transilvania, dar mai ales în Țara Călatei, fiecare prim-violonist cunoștea și diferite versiuni, așadar, spectacolul nostru este totodată un omagiu adus marilor muzicieni populari ai Țării Călatei: variantele lui Antal Ferenc „Öreg Árus”, Kovács Simon „Buráló”, Viski Rudolf, Boros Samu, Czilika János, dar și faimosul Varga Ferenc „Csipás” vor răsuna laolaltă cu alte versiuni din Sălaj și Câmpia Transilvaniei.
Personajul central al coregrafiei este „ciobanul” care, simbolic, ne ghidează de-a lungul poveștii. Rivalizează cu flăcăii, cucerește, apoi pierde fetele, uneori arată direcția de mers, alteori se rătăcește și el, dar niciodată nu se dă bătut.
Cu:
Ciobanul: Rácz Lajos-Levente
Dansatori: Drimba Máté, Forgács-Popp Jácint, Kádár Orsolya, Schmith Nándor-Gyula, Szabó Enikő-Ágnes, Szabó Mercédesz
Solist vocal: Szerefi Ilona
Muzicieni: Szilágyi Antal – vioară, Szukits Éva – violă, Bartalis Botond – contrabas
Maeștri sunet: Jonucz Gábor, Jonucz Rainer Patrik
Maestru lumini: Lázár Attila
Redactare muzicală și spațiu: Könczei Árpád
Colaborator artistic: Rácz Lajos-Levente
Instructori dans: Könczei Csongor, Túrós Klára
Scenografie: Cristina Breteanu
Regizor-coregraf: Könczei Árpád, distins cu premiul Harangozó
Bilete pentru premieră sunt disponibile într-un număr limitat la casieria Teatrului Szigligeti (Moscovei 7), dar și online, pe www.biletmaster.ro.