Arhiva de știri / Trupa Szigligeti 2024.05.15
Stagiunea 2023/2024 se încheie cu Festivalul „HolnapUtán – Poimâine”
Trei trupe de teatru și trei universități de artă teatrală din România și Ungaria vor participa cu spectacole la al 12-lea Festival „HolnapUtán – Poimâine”, care va avea loc în perioada 10-16 iunie 2024. În program mai sunt incluse spectacole ale Trupei Szigligeti precum și gala de închidere a stagiunii.
Program și spectacole
În perioada 10-16 iunie, va avea loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului „HolnapUtán – Poimâine” al Teatrului Szigligeti, cu spectacole ale teatrelor din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc și Sfântu Gheorghe, precum și ale teatrului gazdă, respectiv ale universităților de teatru din Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Budapesta.
Festivalul debutează pe 10 iunie, la ora 17:00, la Sala Transilvania, cu spectacolul „Vreme capricioasă”, realizat de studenții în anul 5 la specializarea teatru muzical a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică din Budapesta. Ecsédi aleargă pe străzi, hărțuind oamenii din Budapesta, pentru că îl caută pe prietenul său Vizi, care l-a lăsat dormind într-un apartament. Vizi are o revelație și vrea să plece de aici, în altă parte, oriunde, vrea să acționeze cât mai poate... Numai că nu poate pleca. Oamenii sunt blocați, trenurile nu pleacă și nu ajung aici. Spectacolul, bazat pe o lucrare de Tamás Cseh și Géza Bereményi, a fost regizat de Vilmos Krasznai.
Festivalul continuă în aceeași seară, de la ora 19:00, în sala mare a teatrului, cu spectacolul „Opera de trei parale”, producție a teatrului „Csíki Játékszín” din Miercurea Ciuc. „Ce e spargerea unei bănci pe lângă înființarea unei bănci?”, întreabă infamul Macheath al lui Brecht pe scenele din întreaga lume, iar și iar de aproape 100 de ani. În timp ce străzile metropolei sunt inundate de mulțimile care se îndreaptă spre urne, căpitanul de poliție Brown, Regele Cerșetorilor, și căpitanul bandei de hoți afemeiați, Mackie Şiş, încearcă să câștige și să se salveze reciproc între emoții furtunoase și interese și mai furtunoase. Și, bineînțeles, înșelate și îndrăgostite de Mackie, Polly, Lucy și Jenny. Pornind de la tradiția brechtiană, creatorii evocă personajele lui Brecht într-un spectacol inedit, plin de umor, dragoste, suspans, care include și câteva dintre cântecele îndrăgite ale lui Kurt Weill.
Pe 11 iunie, de la ora 19:00 și 12 iunie, de la ora 17:00, studenții de la Facultatea de Artă Teatrală a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor prezenta la Sala Transilvania o versiune de studio a musicalului „Hair”. „Hair” este jucat cu succes de mai mult de cincizeci de ani pe scenele din toată lumea, iar în 2017 a fost reluat și pe Broadway. Ce am putea să adăugăm noi azi? Pe lângă șlagărele și cultul acestui musical, omenirea a ajuns iarăși într-o situație cumplită, care ne obligă să vorbim despre război, când vorbim despre „Hair”. Iar noi, actorii, suntem nevoiți să protestăm prin mijloacele noastre împotriva izbucnirii unei noi cataclisme mondiale”, spun tinerii creatori ai producției regizate de Lóránd Váta.
Pe 13 iunie, de la ora 17:00, Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc va juca spectacolul „Exit” pe scena Sălii Transilvania. Dorra, fata bosniacă, a trecut printr-o experiență traumatizantă; Kate, femeia americană, la fel: una a suferit o durere fizică care a crescut încet în interiorul ei, iar cealaltă a trăit dezintegrarea sufletului. Amândouă caută o cale de ieșire din acest vid. Dar tocmai în cel mai mare întuneric se cunoaște lumina. EXIT: ieșire din viață spre viață.
În aceeași zi, de la ora 19:00, publicul este invitat la spectacolul Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe intitulat „Conferința iraniană”, la sala mare. Autor remarcabil al literaturii dramatice contemporane, Ivan Viripaev, care este de origine rusă și trăiește în Polonia, a scris în 2017 una dintre cele mai influente piese ale sale, „Conferința iraniană”. În capitala Danemarcei, la Universitatea din Copenhaga, se adună câțiva intelectuali pentru a discuta problemele Iranului şi ale Orientului Mijlociu. Dar conferința, care începe ca o dezbatere academică, ia o întorsătură neașteptată, când ies la suprafaţă zbaterile interioare şi traumele protagoniştilor, prin dialoguri sclipitoare şi confesiuni tulburătoare. Cercetând cauzele și consecințele cataclismelor care au loc în lume, personajele ajung la confruntarea dintre civilizațiile orientale și occidentale și la dramatica întrebare a umanității: care este sensul vieții?
Festivalul va continua cu unul dintre cele mai de succes spectacole orădene ale stagiunii trecute, musicalul „Podul”, pe 14 iunie, de la ora 17:00. Spectacolul muzical ridică întrebări serioase despre viață și moarte, memorie și existența umană cu jucăușia unui basm frumos, dar și tragic, în timp ce te uimește, te face să râzi și te face să plângi. Apoi, de la ora 19:00, la Sala Transilvania începe spectacolul non-verbal „Ex-Terapie” al clasei de actorie – masterat a Universității de Arte din Târgu Mureș. „Pulsație. Nu începe odată cu spectacolul și nici nu se termină odată cu el, dar se intensifică în cursul acestei ore. O pulsație a sentimentelor și emoțiilor, în care dansatori etalează monotonia relațiilor romantice. Atenție la vortexul imens care îi aspiră pe toți”, se arată în descrierea spectacolului.
Deși stagiunea se încheie în mod oficial în 15, în programul Festivalului este inclus spectacolul „Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită” al Trupei Szigligeti și Ansamblului Nagyvárad, pe 16 iunie, de la ora 17:00, la Sala Transilvania. Spectaculoasa, dinamica și șocanta paradă istorică a gangsterilor este regizată de actorul Attila Balogh.
Programul complet al festivalului este deja disponibil pe site-ul nostru – www.szigligeti.ro, la secțiunea Program.
Gala premiilor stagiunii
Pe 15 iunie, la ora 17:00, va avea loc închiderea stagiunii 2023/24 a Teatrului Szigligeti. Reprezentația spectacolului „Alice în Țara Minunilor”, în regia lui Sándor Zsótér, va fi urmată de tradiționala gală de decernare a premiilor, în cadrul căreia juriul va înmâna artiștilor noștri premiile stagiunii. Premiul Publicului va fi decis prin votul spectatorilor care își vor putea alege actorul sau actrița preferată începând de mâine, 16 mai, până în 14 iunie, în secțiunea Premiul publicului de pe www.szigligeti.ro.
Spectacolele Trupei Szigligeti vor fi jurizate de Mária Albert, critic de teatru, traducător și lector la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, István Szabó K., regizor, director artistic al Teatrului Național Csokonai din Debrecen și fost director artistic al trupei noastre, și László Boka, istoric literar și cercetător senior la Institutul de Studii Literare al Academiei Maghiare de Științe. Tamás Szalay, dansator, coregraf, secretar executiv al Asociației Dansatorilor Profesioniști Maghiari și Zsófia Nemes, dansator, coregraf, director al companiei PR-Evolution Dance Company din Debrecen, vor decide asupra premiilor pentru artiștii din Ansamblul Nagyvárad, în timp ce regizorul și actorul Dániel Halasi, va juriza producțiile Trupei Lilliput.
Spectacole cu titrare în limba română
Următoarele spectacole vor fi titrate în limba română: „Opera de trei parale”, „Exit”, „Hair”, „Conferința iraniană”, „Podul”, „Alice în Țara Minunilor”, „Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită” (acesta din urmă este titrat în română și engleză). „Ex-terapie” este spectacol non-verbal.
Bilete și abonamente
Conform tradițiilor, și anul acesta oferim un abonament de festival „HolnapUtán”. Spectatorii vor putea urmări două spectacole la Sala Mare și un spectacol-studio la alegere la prețul de 100 de lei. Biletele sunt deja disponibile pentru toate spectacolele la agenția noastră de bilete sau pe szigligeti.biletmaster.ro.